Ενεργειακά Κουφώματα Αλουμινίου – Μεταλλικές Κατασκευές

Αντικατάσταση κουφωμάτων για περισσότερη οικονομία.

allakste_ta_palia_koufwmata_sas_2Στη σημερινή εποχή οι άνθρωποι των πόλεων περνούν το 80% περίπου του χρόνου τους στους εσωτερικούς χώρους των κτιρίων, σπίτια, γραφεία, βιοτεχνίες, εργοστάσια, γυμναστήρια, χώροι αναψυχής κ.λ.π..Η δημιουργία και διατήρηση των κατάλληλων συνθηκών διαβίωσης εντός αυτών, σε σχέση με το απαιτούμενο οικονομικό κόστος, αποκτά τεράστιο ενδιαφέρον.Αν λάβουμε υπ’ όψιν μας ότι ο κτιριακός τομέας ευθύνεται για το 40% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας στην Ευρώπη, ενώ στην Ελλάδα οι ανάγκες για θέρμανση των κατοικιών ανέρχονται περίπου στο 70% της συνολικής ενεργειακής τους κατανάλωσης, αντιλαμβανόμαστε τη σοβαρότητα του θέματος.

Τα κουφώματα έχουν πρωτεύοντα ρόλο στην ποσότητα ενέργειας που καθημερινά καταναλώνουμε, προκειμένου να εξασφαλίσουμε τις επιθυμητές συνθήκες διαβίωσης εντός των κτιρίων, τουλάχιστον ως προς την εσωτερική θερμοκρασία. Οι πόρτες και τα παράθυρα ευθύνονται σε πολύ μεγάλο ποσοστό για την απώλεια θερμότητας τη χειμερινή περίοδο από τους εσωτερικούς χώρους, ενώ την καλοκαιρινή περίοδο για την είσοδο θερμότητας από το εξωτερικό περιβάλλον. Προκειμένου, λοιπόν, να διορθώσουμε την όποια αλλοίωση της επιθυμητής εσωτερικής θερμοκρασίας, καταναλώνουμε ενέργεια μέσω ηλεκτρικών συσκευών, ή άλλων θερμαντικών σωμάτων.

Η κατανάλωση αυτή μπορεί να μειωθεί αρκετά, εάν αντικαταστήσουμε τα παλαιά κουφώματα με νέας τεχνολογίας κουφώματα αλουμινίου κατασκευασμένα με θερμοδιακοπτόμενα προφίλ, τα οποία φέρουν την κατάλληλη υάλωση και πληρούν τις απαιτήσεις του κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων. Με τις πολύ καλές θερμομονωτικές ιδιότητες που έχουν τα θερμοδιακοπτόμενα κουφώματα αλουμινίου, εξασφαλίζουν οικονομία στη δαπάνη για τη θέρμανση, ή το δροσισμό των κτιρίων. Επιπλέον, προσφέρουν καλύτερη ηχομόνωση, περισσότερη ασφάλεια, λειτουργικότητα κ.α.. Αξίζει να αναφέρουμε ενδεικτικά ότι το ΚΑΠΕ μετά από την προσομοίωση που έκανε σε ένα τυπικό διαμέρισμα επιφάνειας 100 m 2 σε τέσσερις Ελληνικές πόλεις με διαφορετικό κλίμα, υπολόγισε την εξοικονόμηση ενέργειας σε κάθε μια από αυτές που θα αποδώσει η αντικατάσταση παλαιών κουφωμάτων. Στη συνέχεια, πραγματοποίησε αναγωγή της εξοικονόμησης ενέργειας σε λίτρα πετρελαίου και προέκυψαν τα εξής αποτελέσματα:

  • Στη Φλώρινα θα εξοικονομούσαμε σε ετήσια βάση 1.222 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης
  • Στη Θεσσαλονίκη 1.160 λίτρα
  • Στην Αθήνα 747 λίτρα
  • Στην Χαλκίδα 815 λίτρα

Εάν υπολογίσουμε ότι η τιμή ενός λίτρου πετρελαίου θέρμανσης έχει ξεπεράσει το 1.4€, μπορούμε να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας για την οικονομία χρημάτων που θα έχουμε σε ετήσια βάση.  Συνεπώς, η όποια δαπάνη για την αντικατάσταση των κουφωμάτων, θα πρέπει να αντισταθμιστεί με την ετήσια εξοικονόμηση χρημάτων από την ενεργειακή αναβάθμιση του ακινήτου, χωρίς να ξεχνάμε και τα υπόλοιπα προτερήματα. Τα κουφώματα έχουν την ευθύνη για το 25% της ενέργειας που καταναλώνει ο οικιακός τομέας στην Ελλάδα. Στο άμεσο μέλλον αυτό μπορεί να αλλάξει με την αντικατάσταση κουφωμάτων, ώστε να μειωθεί σημαντικά η σπατάλη ενέργειας. Σε πολλές περιπτώσεις η αντικατάσταση κουφωμάτων είναι μια απλή επέμβαση στα υφιστάμενα κτίρια, η οποία μειώνει καθοριστικά το λειτουργικό κόστος και εξασφαλίζει την επιστροφή του δαπανηθέντος κεφαλαίου από τη μείωση των ενεργειακών δαπανών.

Επιπλέον, υπάρχει η δυνατότητα χρηματοδότησης μέσω του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον», το οποίο πρόσφατα ανανεώθηκε και έγινε ακόμη πιο προσιτό για πολλούς συμπολίτες μας.  Αξίζει τον κόπο, λοιπόν, να μπούμε σε αυτή την διαδικασία, διότι τα οφέλη είναι πολλαπλά και μακροχρόνια.