Ενεργειακά Κουφώματα Αλουμινίου – Μεταλλικές Κατασκευές

Ηχομονωτικοί υαλοπίνακες

Η προστασία ενάντια στην ηχορύπανση είναι ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα στην καθημερινότητα, αφού επηρεάζει άμεσα την ψυχική μας υγεία. Η βασική προϋπόθεση για να ορίσουμε τον όρο «άνεση» και, ίσως, και το επίπεδο διαβίωσης είναι τα χαμηλά επίπεδα θορύβου.hxomonotikoi yalopinakes

Για να οριστεί και να γίνει αντιληπτό πώς λειτουργεί η ηχομονωτική υάλωση, είναι απαραίτητο να δοθούν ορισμένες πληροφορίες αναφορικά με τον ήχο. Ο ήχος δεν είναι τίποτα περισσότερο από κύματα που παράγονται από ταλαντούμενα μόρια σε αέριο, υγρό ή στερεό υλικό. Ο αριθμός ηχητικών κυμάτων που εκπέμπονται ανά δευτερόλεπτο είναι γνωστός ως συχνότητα του ήχου και, συνήθως, εκφράζεται σε Hertz (Hz). Το ανθρώπινο αυτί μπορεί να αντιληφθεί κάθε πηγή ήχου που παράγει ηχητικά κύματα από 16 Hz έως και 20.000 Hz (ενώ οι σκύλοι και οι γάτες μπορούν να αντιληφθούν ευρύτερο φάσμα). Το εύρος ήχων που είναι πιο σύνηθες κι ενοχλητικό στην καθημερινή ζωή βρίσκεται μεταξύ 50 έως 5.000 Hz.

Για να καθοριστεί με αριθμούς πόσο καλό είναι ένα ηχομονωτικό, έχει δημιουργηθεί ο συντελεστής ηχητικής μείωσης R. Αυτός ο δείκτης εκφράζεται σε Db και αντιπροσωπεύει την απόδοση ακουστικής μόνωσης ενός δομικού στοιχείου για κάθε 1/3 οκτάβας μπάντα κεντραρισμένη ανάμεσα στις τιμές 100 και 3150 Hz.

Να σημειωθεί ότι κάθε είδος γυαλιού και πάχος δεν έχει την ίδια ηχητική μείωση σε όλες τις συχνότητες. Γενικά, η ηχητική μείωση αυξάνει με την συχνότητα αλλά υπάρχει μια κρίσιμη συχνότητα (critical frequency), στην οποία η ηχητική μείωση είναι χαμηλότερη. Σε αυτή την συχνότητα, ή αλλιώς ιδιοσυχνότητα, το γυαλί ταλαντώνεται πιο άνετα και μεταδίδει το θόρυβο πιο εύκολα. Η απόδοση της ακουστικής μόνωσης του γυαλιού επηρεάζεται έως και 10 με 15db. Για 4mm μονολιθικό γυαλί, η ιδιοσυχνότητα είναι 3.200 Hz. Αυξάνοντας το πάχος του γυαλιού, η ιδιοσυχνότητα μετατοπίζεται στις χαμηλότερες συχνότητες.

Το γυαλί θα πρέπει να είναι 120mm πάχος προτού η ‘τρύπα’ που προκαλείται από την κρίσιμη συχνότητα πέσει κάτω από τα 100 Hz και δεν γίνεται αντιληπτή. Γι’ αυτόν, κυρίως, τον λόγο, συνίσταται σε διπλή ηχομονωτική υάλωση, όπου οι δύο υαλοπίνακες να είναι διαφορετικού πάχους μεταξύ τους, ώστε η κρίσιμη συχνότητα του ενός να μην συμπίπτει με του άλλου. Είναι σημαντικό το ότι τα γυαλιά triplex απορροφούν ηχητικές δονήσεις σε ευρύ φάσμα συχνοτήτων, παρέχοντας, έτσι, πολύ καλύτερη ηχομόνωση απ’ ότι ένα συνηθισμένο γυαλί του ιδίου πάχους.

Εφαρμογές:

 •  Κλινικές Υγείας & Κέντρα Ιατρικής Φροντίδας
 •  Εγκαταστάσεις Ψυχολογικών Υπηρεσιών
 •  Λογιστικά, Δικηγορικά, Κτηματομεσιτικά, Επενδυτικά Γραφεία
 •  Αίθουσες Συνδιαλέξεων & Συνεδριάσεων
 •  Δωμάτια Εξυπηρέτησης Πελατών
 •  Γραφεία Τραπεζών
 •  Οικίες αστικών κέντρων και πολυτελείς οικίες

Ανάλογα με το πώς συναρμολογείται και εγκαθίσταται η υάλωση, μπορεί να έχει πολύ μειωμένη απόδοση στις χαμηλές, μεσαίες, ή υψηλές συχνότητες. Βέλτιστη απόδοση μπορεί να επιτευχθεί από την μονάδα υάλωσης, όταν παρέχει καλή ακουστική μόνωση στις συχνότητες, όπου ο θόρυβος είναι μεγαλύτερης εντάσεως. Καλή ακουστική μόνωση ενάντια σε συγκεκριμένους τύπους θορύβου επιτυγχάνεται, τροποποιώντας τον τύπο και σύνθεση της υάλωσης.

Σε γενικές γραμμές, οι ακόλουθες κατηγορίες έχουν δημιουργηθεί για καλύτερη ηχομονωτικών υαλώσεων. Οι τύποι θορύβου κατηγοριοποιούνται ως εξής:

 • Μέτριος: Υπαίθριες περιοχές σε απόσταση μεγαλύτερη από 500m από την κυκλοφορία αυτοκινήτων.
 • Μέσος: Αστικές περιοχές σε απόσταση μικρότερη από 500m από την κυκλοφορία αυτοκινήτων.
 •  Δυνατός: Βιομηχανικές, αστικές ή εμπορικές σε απόσταση μικρότερη από 5 Km από αεροδρόμιο.
 •  Πολύ δυνατός: Κέντρο πόλεων, περιοχές πολύ κοντά στην κυκλοφορία αυτοκινήτων ή περιοχές πολύ κοντά σε αεροδρόμια.

Αναφορικά με την άνεση στα επίπεδα θορύβου σε εσωτερικούς χώρους, έχουν δημιουργηθεί οι ακόλουθες κατηγορίες:

 • Φυσιολογικός: Γραφεία, εργαστήρια κτλ.
 • Άνετος: Αίθουσες αναμονής, αίθουσες διδασκαλίας, κτλ.
 • Πολύ άνετος: Υπνοδωμάτια, ξενοδοχεία, νοσοκομεία, βιβλιοθήκες, κτλ.